Scheiden kan een lang en kostbaar proces, vol onzekerheden en conflicten worden als er geen goede begeleiding is. Veel scheidingen verlopen volgens vaste rekenregels, zoals de standaard Trema-normen, die weinig ruimte laten voor persoonlijke omstandigheden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de Trema-norm geen verplichte standaard is. Het is een juridische richtlijn die rechters hanteren wanneer mensen er samen niet meer uitkomen.
Waarom zouden we een juridische norm, bedoeld voor vechtscheidingen, gebruiken in een bemiddeling waarin we sámen tot een oplossing willen komen?
Bij Het Scheidingsplatform weten we dat scheiden anders kan en moet: met maatwerk, samenwerking en een focus op wat écht telt – wat je uiteindelijk in je portemonnee overhoudt.
De Trema-normen: een juridisch noodmiddel, geen maatwerk
De Trema-norm is ontwikkeld om rechters een houvast te geven bij het vaststellen van alimentatie, wanneer ex-partners het onderling niet eens worden. Het is een standaard formule, bedoeld om snel en eenduidig te beslissen in juridische procedures. Maar zoals elke standaardformule houdt deze geen rekening met de unieke financiële situatie van mensen.
Wat betekent dit in de praktijk?
- De norm kijkt vooral naar bruto inkomens en theoretische draagkrachtberekeningen, maar niet naar wat iemand daadwerkelijk netto overhoudt.
- Alimentatie gebaseerd op de Trema-norm kan leiden tot financiële problemen, omdat het geen flexibiliteit biedt voor wisselende inkomsten, schulden of specifieke kosten. En omdat je niet weet wat het nu echt in je portemonnee doet.
Dit roept een fundamentele vraag op: als rechters deze norm pas gebruiken als mensen vechtend tegenover elkaar staan, waarom zouden we dan bij bemiddeling – een proces dat juist draait om samenwerking en maatwerk – dezelfde rigide regels toepassen?
Maatwerk: de enige echte oplossing
Bij Het Scheidingsplatform draait alles om maatwerk. We kijken niet alleen naar wat je volgens standaardberekeningen zou moeten krijgen of betalen, maar vooral naar wat jij onder de streep overhoudt. Dit zorgt voor financieel realistische afspraken die op lange termijn houdbaar zijn.
Het kan misschien wel slimmer zijn om bijvoorbeeld een andere verdeling van vermogen of pensioen te maken, zodat jij een stabielere financiële basis hebt en bijvoorbeeld in je woning kunt blijven.
Dit is de kracht van maatwerk: kijken naar de praktische gevolgen in plaats van blind rekenen met standaardformules.
Het Scheidingsrapport™: inzicht en zekerheid
Om maatwerk mogelijk te maken, werken wij met Het Scheidingsrapport™. Dit rapport brengt niet alleen inkomsten en uitgaven in kaart, maar laat ook zien welke keuzes het beste passen bij jouw situatie. Zo krijg je grip op je financiële toekomst en kun je onderbouwde beslissingen nemen, zonder verrassingen achteraf. Je weet tot op de euro nauwkeurig wat je overhoudt in je portemonnee als al jouw lasten zijn betaald.
Van strijd naar samenwerking: een nieuwe norm in scheiden
Wij geloven dat scheiden geen strijd hoeft te zijn. Met de juiste begeleiding en maatwerkoplossingen zorgen we ervoor dat beide mensen een eerlijke en duurzame financiële start krijgen. Dat betekent niet alleen minder gedoe, maar ook minder stress en meer toekomstperspectief.
Bij Het Scheidingsplatform staat rust, overzicht en eigen regie centraal. Zo wordt scheiden niet alleen het einde van een relatie, maar ook het begin van een stabiele toekomst waarin er ruimte ontstaat voor duurzaam ouderschap. Per slot van rekening zijn daar kinderen het meest bij gebaat!