Second opinion
Alimentatiecheck
Bij een scheiding worden alimentatieafspraken vaak gemaakt op basis van berekeningen. Maar veel van die berekeningen zijn gebaseerd op standaard juridische modellen, zoals de TREMA-norm. Die kijken vooral naar bruto bedragen en geven geen inzicht in wat jij uiteindelijk écht in je portemonnee overhoudt.
En dat is precies waar het vaak misgaat.
Want op papier lijkt het bedrag misschien logisch, maar in de praktijk blijkt het krapper dan verwacht. Of je komt er later achter dat je toeslagen misloopt, terwijl dat voorkomen had kunnen worden.
Bij Het Scheidingsplatform kijken we naar het grotere geheel. We bieden een second opinion op jouw alimentatieafspraak, waarbij we verder kijken dan de standaardberekening.
Wat houd jij daadwerkelijk over, na belastingen, vaste lasten, toeslagen en andere kosten?
We doen dit niet los van de rest. We kijken altijd naar het grotere geheel: jouw complete financiële situatie, woonlasten, eventuele schulden en het toekomstperspectief, zeker als er kinderen zijn.
Want goede afspraken maak je niet alleen voor nu, maar ook voor straks.
Geen idee wat je na de alimentatie écht overhoud
Herken je dit?
Je hebt een alimentatiebedrag afgesproken, maar komt maandelijks krap uit.
Je twijfelt of de berekening klopt of eerlijk is.
Je mist overzicht: wat houd ik eigenlijk écht over?
Je vraagt je af of toeslagen vervallen door de alimentatie, of juist kunnen worden benut.
Je voelt je financieel onzeker, ondanks de gemaakte afspraken.
Je bent niet de enige. Veel mensen ontdekken pas na de scheiding dat hun financiële situatie anders uitpakt dan gedacht.
Met een Alimentatie Check krijg je weer grip.
Wij leggen ingewikkelde pensioenzaken eenvoudig en duidelijk uit
Meer mogelijkheden
Alimentatie lijkt vaak een vaststaand bedrag, maar met persoonlijk en deskundig advies zoals wij dat bieden via Het Scheidingsrapport™ krijg je inzicht, overzicht én mogelijkheden om eerlijke en haalbare afspraken te maken. Hieronder lees je hoe wij jou helpen om alimentatie goed te regelen.
Inzicht in wat je écht overhoudt
Standaardberekeningen kijken naar bruto bedragen en theoretische draagkracht. Wij kijken naar jouw netto besteedbaar inkomen: wat houd jij daadwerkelijk over na belastingen, toeslagen en vaste lasten? Dat is wat telt. Wij brengen dit helder in beeld zodat je weet waar je financieel aan toe bent.
Betere verdeling tussen partners
Soms blijkt uit onze berekening dat jullie samen meer overhouden als de afspraken anders worden ingericht. Denk aan het anders verdelen van kinderkosten of het optimaliseren van toeslagen. Wij laten zien hoe jullie tot een eerlijke en werkbare regeling kunnen komen, zonder dat één van jullie erop achteruitgaat.
Fiscale kansen benutten
Belastingvoordelen en toeslagen worden vaak over het hoofd gezien. Wij zorgen ervoor dat deze wél worden meegenomen. Zo wordt er niet alleen gekeken naar wat eerlijk voelt, maar ook naar wat financieel slim is. Dat levert vaak honderden euro’s per maand verschil op.
Afspraken die passen bij nu én straks
We denken niet alleen mee over de situatie van vandaag, maar ook over wat er mogelijk verandert: nieuwe woonlasten, groeiende kinderkosten, of veranderingen in inkomen. We helpen je afspraken te maken die ook op de lange termijn houdbaar blijven.
Communicatie ondersteunen
Soms is het lastig om over alimentatie in gesprek te gaan met je ex-partner. Wij helpen je om het gesprek goed te voeren of, als je dat liever hebt, nemen het deels van je over. Zo blijft de rust bewaard en voorkom je nieuwe conflicten.
Alles goed vastgelegd
Wij zorgen dat jullie afspraken over alimentatie goed op papier komen te staan. Dat geeft duidelijkheid voor beide kanten, nu én in de toekomst.
Op papier lijkt alimentatie vaak helder, maar in je portemonnee blijkt het anders uit te pakken
Waarom nu al nadenken?
Veel alimentatieafspraken zijn gemaakt op basis van wat redelijk lijkt, zonder goed door te rekenen wat het effect is op jouw netto inkomen.
Of ze zijn gebaseerd op een eenzijdige berekening, opgesteld door de advocaat van je ex.
Wat wij doen:
We brengen jouw volledige financiële situatie in kaart.
We berekenen wat jij netto écht overhoudt.
We controleren of toeslagen of fiscale voordelen worden benut.
We signaleren of aanpassing zinvol of nodig is, ook juridisch.
En we geven je advies: in heldere taal, zonder juridische omwegen.
Zo weet jij of je huidige afspraken nog passen bij jouw leven.
We kijken naar het totale plaatje.
Maak vrijblijvend een belafspraak
Geen juridisch jargon of standaardformules, maar begrijpelijke uitleg
Omdat het onderwerp ingewikkeld kan zijn, maken wij het graag inzichtelijk. Geen juridisch jargon of standaardformules, maar begrijpelijke uitleg, duidelijke voorbeelden en vooral: aandacht voor jouw situatie.
We kijken altijd naar het grotere geheel. Want alleen als je het totaalplaatje snapt, van inkomen tot vaste lasten, van toeslagen tot de invloed op je kind, kun je echt goede afspraken maken. Afspraken die kloppen, nu én straks.
Bij Het Scheidingsplatform ben je geen dossier. Je bent iemand die rust zoekt in een onrustige periode. En precies dáár helpen wij je bij.
- Persoonlijk en deskundig advies
- Gratis en vrijblijvend informatiegesprek
- Inzicht in je mogelijkheden
Waarom kiezen voor Het Scheidingsplatform
Waarom Het Scheidingsplatform
Scheiden raakt aan zoveel verschillende gebieden – en alimentatie is er daar één van. Het onderwerp lijkt op het eerste gezicht financieel en juridisch, maar raakt in werkelijkheid direct aan je dagelijkse leven: wat houd je over, wat kun je besteden, en wat voelt eerlijk?
Wat je van ons kunt verwachten:
- Persoonlijk en deskundig advies
- Alles overzichtelijk en goed geregeld
- Begeleiding bij het maken én vastleggen van keuzes
- Duidelijkheid over je portemonnee
- Een helder financieel overzicht voor een nieuwe start
Waarom we jullie kunnen helpen
Hoe wij helpen bij de scheiding, en alimentatie
Of je nu nog midden in de scheiding zit, of al gescheiden bent en alsnog afspraken wilt maken: je staat er niet alleen voor. Wij helpen je met:
STAP 1
Neem contact met ons op. We bespreken je situatie en kijken of een check geschikt is.
STAP 4
Je ontvangt een overzicht én advies. Je krijgt inzicht in je netto besteedbaar inkomen én de mogelijke vervolgstappen.
STAP 2
Je ontvangt van ons een intakeformulier die jij ingevuld terugstuurt. Je krijgt een kosten overzicht.
STAP 5
Als je meer begeleiding of advies nodig hebt, kun je dit aangeven. Indien gewenst helpen we je met het voeren van het gesprek samen met je ex of het opstellen van aangepaste afspraken.
STAP 3
Na akkoord maken wij de herberekening. We nemen alles mee: inkomen, vaste lasten, toeslagen, belastingen en scenario’s.
Volledige begeleiding
Van het eerste inzicht tot het vastleggen van de afspraken: wij begeleiden je bij elke stap, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is.
Download het Magazine
Download Magazine
Lees meer informatie
- Heldere stappen voor een respectvolle scheiding
- Inzicht in financiën en zorg voor stabiliteit
- Kinderen centraal: praktische tips voor ouderschap na scheiding
- Deskundige begeleiding voor een passend scheidingsproces
Meest gestelde vragen
Bekijk hier de veelgestelde vragen over pensioen en scheiden
Veel alimentatiebedragen worden berekend op basis van de TREMA-normen. Dat is een juridisch model dat vooral kijkt naar bruto inkomen en theoretische draagkracht. Handig bij conflicten voor de rechtbank, maar het zegt weinig over jouw echte financiële situatie.
Bruto alimentatie is het bedrag dat je volgens zo’n model zou moeten betalen of ontvangen. Bijvoorbeeld: er staat op papier dat jij €1.200 alimentatie betaalt.
Maar dat bedrag houdt géén rekening met:
hoeveel belasting je nog moet betalen
hoeveel je kwijt bent aan vaste lasten (zoals hypotheek of huur)
of je door die alimentatie toeslagen kwijtraakt (zoals huurtoeslag of kindgebonden budget)
En dus weet je nog steeds niet wat je maandelijks écht kunt uitgeven.
Daarom kijken wij naar je netto besteedbaar inkomen: wat houd jij – na alle aftrekposten en belastingeffecten – écht over om van te leven?
Dat is een wereld van verschil. Want een berekening volgens TREMA lijkt vaak redelijk, maar kan in de praktijk betekenen dat je honderden euro’s te weinig overhoudt.
Niet per se. Het is logisch dat een advocaat rekent vanuit het belang van degene die hem of haar inschakelt, in dit geval jouw ex. Dat betekent niet automatisch dat die berekening onredelijk is, maar het is wél belangrijk om zelf ook helder te hebben wat die cijfers voor jóu betekenen.
Met een second opinion krijg jij zicht op je eigen situatie én kun je samen kijken of de voorgestelde afspraken voor jullie beiden haalbaar en eerlijk zijn. Zo voorkom je dat er scheve verhoudingen ontstaan en vergroot je de kans op duurzame, werkbare afspraken.
Het doel is niet ‘gelijk krijgen’, maar samen tot een regeling komen die klopt, op papier én werkt in de praktijk.
Bij verevening krijg je een deel van het pensioen van je ex zodra die met pensioen gaat. Bij conversie wordt jouw deel omgezet in een eigen pensioen, los van je ex. Wij leggen je duidelijk uit wat deze keuzes betekenen en adviseren je over wat het beste past bij jouw situatie. Ook helpen we bij het vastleggen van jullie keuze.
Veranderingen in werk, gezin, toeslagen of woonlasten kunnen aanleiding zijn om de alimentatie te herzien. Wij kijken met je mee of dat zinvol en haalbaar is.
Zeker. Soms kun je door een andere verdeling of toeslagen meer overhouden, zonder dat het bedrag omhoog hoeft.
Ja. Wij voeren wekelijks alimentatiechecks uit. Kleine aanpassingen maken vaak een groot verschil zowel financieel als emotioneel.
Plan een belafspraak
Belafspraak inplannen
*We proberen je te bereiken op het door jou aangegeven moment. Het gesprek is gratis en volledig vrijblijvend.
Maak vrijblijvend een afspraak
We helpen jullie graag verder
- Onze deskundigen staan voor je klaar
- We maken vrijblijvend en gratis kennis met elkaar
- Je zit nergens aan vast, we luisteren naar jou
Of neem direct contact op: