Scheiding en ondernemers: Wat je moet weten over het periodiek verrekenbeding
Scheiding en ondernemers: Wat je moet weten over het periodiek verrekenbeding

Scheiding en ondernemers: Wat je moet weten over het periodiek verrekenbeding

Een scheiding is nooit makkelijk, maar voor ondernemers spelen nog andere zaken die het nog complexer kunnen maken. 

Het verdelen van bezittingen en schulden kan een bijzonder ingewikkeld proces zijn. In dit artikel richten we ons op het periodiek verrekenbeding bij scheiding en hoe dit van invloed kan zijn op ondernemers.

Maar wat is een periodiek verrekenbeding precies? 

Het is een clausule in huwelijkse voorwaarden die stelt dat echtgenoten periodiek, meestal jaarlijks, hun “overgespaarde” inkomsten met elkaar verrekenen. Dit betekent dat de inkomsten die na aftrek van kosten voor levensonderhoud overblijven, volgens een afgesproken percentage tussen de echtgenoten verdeeld worden.

Het doel van het periodiek verrekenbeding is om een eerlijkere verdeling van de inkomsten te bewerkstelligen en om te voorkomen dat de ene echtgenoot onevenredig veel financieel voordeel heeft. 

Het is daarom belangrijk voor ondernemers om het periodiek verrekenbeding goed te begrijpen en passende afspraken te maken in huwelijkse voorwaarden om ongewenste financiële gevolgen te voorkomen.

Naast het doel van het periodiek verrekenbeding, namelijk het bewerkstelligen van een eerlijkere verdeling van inkomsten tussen partners, kan het periodiek verrekenbeding ook gevolgen hebben voor ondernemers. Het is daarom belangrijk voor ondernemers om te begrijpen wat deze gevolgen zijn en hoe ze deze kunnen beperken.

Een periodiek verrekenbeding kan dus een goede manier zijn voor echtparen om hun inkomsten op een eerlijke manier te verdelen. Echter, wanneer het huwelijk eindigt in een scheiding, kan het periodiek verrekenbeding ook nadelen met zich meebrengen.

Een van de nadelen van het periodiek verrekenbeding bij een scheiding is dat het kan leiden tot onzekerheid over de financiële afwikkeling van de scheiding. Dit is met name het geval wanneer de omvang van de te verrekenen bedragen niet duidelijk zijn vastgesteld. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verrekening van de inkomsten, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat over de te verdelen bedragen bij de scheiding. Stel dat dit verzuimd is om te doen tijdens het huwelijk, dat komt vaak voor, dan kan tijdens het scheidingsproces bij de scheidingsadviseur, hier nog goede afspraken over gemaakt worden. De juridisch weg van de echtscheiding leidt vaak tot onnodige complicaties voor de onderneming en de scheidende partners.

Een ander nadeel van het periodiek verrekenbeding bij een scheiding is dat het kan leiden tot fiscale problemen. Bij een scheiding moeten de echtgenoten hun gezamenlijke vermogen verdelen. Als het periodiek verrekenbeding van toepassing is, kan het zijn dat een van de echtgenoten hierdoor een hoger vermogen heeft dan de ander. Dit kan leiden tot een ongelijke verdeling van de belastingplicht, met mogelijk een hogere belastingaanslag voor een van de partijen.

Een ander gevolg kan leiden tot belemmering van de groei van de onderneming of zelfs de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen.

Ten slotte kan het periodiek verrekenbeding ook leiden tot conflicten bij de scheiding. Als de te verrekenen bedragen niet duidelijk zijn vastgesteld, kan er onenigheid ontstaan over de verdeling van de inkomsten. Dit kan leiden tot langdurige procedures en hogere kosten voor beide partijen.

Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verrekening van de inkomsten en om tijdig deskundig advies in te winnen om ongewenste financiële gevolgen voor, tijdens en na scheiding te voorkomen.

Neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek of mentorcall.

Vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditate non provident

Het Scheidingsplatform