Verevening van pensioen of andere afspraken
Bij een scheiding heb je in principe recht op de helft van het pensioen van je ex-partner dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Dit zou ook voor scheidende samenwoners een rol kunnen spelen.
De Wet verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WvPS) een standaardverdeling opgenomen die bekend staat onder de term verevening. Eigenlijk betekent dit dat je de verdeling van het pensioen uitstelt totdat de deelnemer van het pensioenfonds met “pensioen” gaat. Het verdelingsmoment kan ver in de toekomst liggen of juist zeer nabij.
Als de verdeling per (echt)scheidingsdatum plaatsvindt, noemt men dat conversie. Na de scheiding ben je dan meteen financieel los van elkaar, als het om het pensioen gaat. Overigens wordt conversie op termijn de nieuwe standaard.
Maatwerk is echt noodzakelijk.
Over de waarde verdeling van een pensioenregeling mag je overigens ook andere afspraken maken in combinatie met andere vermogensbestanddelen. Het kan zelfs zo zijn dat als je gehuwd bent op basis van huwelijkse voorwaarden, dat er afspraken vooraf zijn gemaakt voor wat betreft de pensioenverdeling.
Scheidingsadviseur
De Scheidingsadviseur weet dat het er vaak veel geld omgaat binnen een pensioenregeling. Ook al gaat het om kleine pensioenen (zie hieronder). Is de pensioenleeftijd in zicht (binnen de 15 jaar) is inzicht krijgen over de pensioenverdeling op pensioenleeftijd een “must”.
De scheidingsadviseur zal de consequenties in beeld (laten) brengen en met de ex-partners bespreken. Dit geeft te allen tijde de zekerheid dat het eerlijk verdeeld wordt.
Werknemerspensioen of ouderdomspensioen
Vrijwel iedereen die bij een werkgever in dienst is, bouwt een pensioen op. Dit heet het werknemerspensioen of ouderdomspensioen. Gehuwde en geregistreerde partners hebben recht op de helft van elkaars pensioen opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap, ook na een scheiding.
Uitzondering hierop zijn kleine pensioenen (tot € 520,35 bruto in 2022).
Afstand doen van elkaars pensioen
Je kunt er ook voor kiezen om afstand te doen van elkaars pensioen, bijvoorbeeld omdat de waarde van de pensioenregelingen nagenoeg gelijk zijn. Dit neem je dan op in de vaststellingsovereenkomst.
Partnerpensioen (nabestaandenpensioen)
Bij het opbouwen van een werknemerspensioen hoort meestal ook een partnerpensioen (nabestaandenpensioen) voor je partner en kinderen.
Ook na een scheiding heb je als ex-partner nog steeds recht op dit pensioen, althans dat gedeelte dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, tenzij de pensioenregeling op een andere manier is verzekerd op of juist niet is verzekerd. De scheidingsadviseur neemt deze uitzoekklus graag van je over.
Het nabestaandenpensioen wordt vaak een bijzonder partnerpensioen of bijzonder nabestaandenpensioen genoemd.
Hoeveel je krijgt aan bijzonder partnerpensioen hangt af van de pensioenregeling. Deze regeling is wel van belang voor de toekomstige verzorging van je kinderen, mocht er een overlijden plaatsvinden. Ook hier kan de Scheidingsadviseur een adviserende rol in nemen.
AOW na je scheiding?
Je AOW-uitkering (vanaf je 68ste verjaardag) is voor jou en hoef je niet te delen met een ex-partner. De hoogte van je AOW kan wel veranderen als je gaat scheiden. De hoogte hangt namelijk onder meer af van je woonsituatie. Woon je samen of niet.
Pensioen dat je zelf gespaard hebt
Verdeling van een pensioen bij scheiding kan al ingewikkeld zijn, maar zelf gespaarde pensioenen kunnen de boel ook verwarrend maken. Met zelf gespaard bedoelen we pensioen dat je niet via je werkgever hebt gespaard, maar bijvoorbeeld bij een bank via banksparen of beleggen. Vaak is dit in de vorm van een lijfrenteverzekering. Het hebben van deze verzekering brengt allerlei fiscale regels met zich mee.
Zelfstandig ondernemers
Vaak hebben ondernemers zelf gespaard pensioen. Ondernemers hebben tijdens hun onderneming geen werknemerspensioen en dus die sparen op een andere manier voor hun “pensioen” sparen.
Binnen 2 jaar melden
Meld je scheiding binnen 2 jaar bij de pensioenuitvoerder. Dan moet de pensioenuitvoerder het pensioen namelijk rechtstreeks aan je ex-partner uitbetalen. Jij hebt er dan zelf verder geen omkijken naar. In de toekomst wordt deze termijn ingekort tot 6 maanden na de scheiding.
Als je je scheiding pas doorgeeft ná die 2 jaar, dan hoeft de pensioenuitvoerder niet meer zelf het deel waar je ex-partner recht op heeft, uit te betalen. Jij moet het dan zelf uitbetalen.