Het Scheidingsplatform

Relatiebreuk

Relatiebreuk

Als je midden in een scheiding zit, kan het overweldigend zijn om te bedenken wat er allemaal geregeld moet worden. Er zijn echter een aantal belangrijke zaken die je niet mag vergeten, en een van de belangrijkste is het proces van de relatiebreuk. In dit blog leggen wij uit wat dit proces inhoudt en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te besteden tijdens een scheiding.

Wat is relatiebreuk?

Relatiebreuk verwijst naar het proces waarin de relatie tussen jou en je partner beëindigd wordt. Dit kan een moeilijk proces zijn, vooral als je nog steeds gevoelens hebt voor je ex-partner. Het is echter belangrijk om dit proces te doorlopen om uiteindelijk verder te kunnen gaan en nieuwe relaties aan te kunnen gaan.

Waarom is proces rondom de relatiebreuk zo belangrijk?

Het proces rondom de relatiebreuk is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste helpt het je om te accepteren dat de relatie voorbij is en dat jullie allebei verder moeten gaan. Dit kan helpen om bitterheid en wrok te voorkomen, wat de mogelijkheid om op een respectvolle manier met je ex-partner om te gaan vergroot. Dit is vooral belangrijk als jullie kinderen hebben, omdat het in het belang van de kinderen is dat jullie nog steeds effectief kunnen communiceren. Gun je kinderen ook de andere ouder. 

Daarnaast kan relatiebreuk je helpen om te groeien als persoon. Door het proces van emotioneel afscheid nemen, kun je jezelf beter leren kennen en begrijpen wat je nodig hebt in een toekomstige relatie. Het kan ook helpen om eventuele emotionele blokkades die je hebt opgebouwd tijdens je relatie met je ex-partner te doorbreken.

Wat zeggen de onderzoeksresultaten?

Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van relatiebreuk tijdens een scheiding. Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Divorce & Remarriage bleek bijvoorbeeld dat mensen die beter in staat waren om emotioneel afscheid te nemen van hun ex-partner minder depressieve symptomen hadden en zich beter konden aanpassen aan hun nieuwe leven na de scheiding.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Family Psychology, wees uit dat kinderen van gescheiden ouders minder problemen hadden als hun ouders in staat waren om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Door tijdens de scheiding aandacht te besteden aan het proces rondom de relatiebreuk wordt de om de communicatie tussen de ouders verbeterd.

Kortom, het proces rondom de relatiebreuk is een belangrijk onderdeel van een scheiding. Het kan je helpen om de relatie met je ex-partner op een respectvolle manier af te sluiten en je leven na scheiding in een nieuw perspectief te zetten en je eventueel ouderschap goed vorm te kunnen geven.

Neem nu vrijblijvend contact op

Neem geheel vrijblijvend en kosteloos contact met ons op, we helpen je graag verder.

Chat openen
1
Kunnen we je helpen?
Het Scheidingsplatform
Hallo,
Welkom bij Het Scheidingsplatform. We helpen je graag vrijblijvend en kosteloos verder met jouw vragen.