Het Scheidingsplatform

Woningnood in scheiding

Woningnood in scheiding

Voor ouders in en na scheiding is het bijna onmogelijk aan het worden om een betaalbaar huis te vinden in de huidige woningmarkt. De woningnood leidt ertoe dat er geen voorrang meer kan worden verleend en ook de wachttijden voor sociale huurwoningen lopen alsmaar op. 

Voor zelfs twee op de drie gescheiden stellen veroorzaakt dit dat je na de scheiding noodgedwongen nog onder één dak moet blijven wonen. Puur omdat er geen andere woning beschikbaar is. Of omdat je niet alleen de hypotheeklast kan dragen. Het brengt vaak veel onzekerheid met zich mee, kan je nog in deze woning blijven wonen? En waar gaat de ander dan heen?

Er zijn eigenlijk drie verschillende manieren om bij scheiden de woning, en dus de hypotheek, te verdelen. Eén van jullie blijft in de huidige woning wonen en koopt de ander uit. Of het huis wordt verkocht en de winst of de schuld wordt onderling verdeeld. Of het huis en hypotheek wordt nog even niet verdeeld.

De markt is overspannen en na een scheiding verandert er ook nog eens veel in jullie financiële situatie. Een woning huren of kopen op de korte termijn is dan vaak niet mogelijk. Daarnaast is ook vaak de overwaarde op een huis behoorlijk groot, dat de partner die de woning zou willen overnemen dit niet kan betalen. Zo lopen veel mensen in scheiding nu vast. 

Er zijn wel versoepelende voorwaarden voor een hypotheek in deze situaties, maar dit is zeer afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Er is geen uniforme oplossing en het leidt tot veel zorgen, spanning en onduidelijkheid. 

Wij begrijpen hoe lastig het kan zijn om in alle voorwaarden, regels en veranderingen rondom hypotheken een geschikte oplossing te vinden. Het is erg lastig in de huidige markt en het is vaak niet duidelijk welke mogelijkheden er nog meer zijn. 

Juist ruimte, letterlijk en figuurlijk, is van belang om de rust te laten wederkeren voor een gezin tijdens en na scheiding.  Daarom is het verstandig en belangrijk om goed geadviseerd te worden hierin en de hulp van een expert in te schakelen. 

Want gelukkig zijn er ook oplossingen. Wij werken met verschillende hypotheekadviseurs samen, die nauw samenwerken met verschillende banken. Met de samenwerking en werkwijze vanuit dit platform weten zij ook hoe ze breder de mogelijkheden kunnen onderzoeken, én wat de noodzaak is. Op deze manier krijgen we altijd een geschikte oplossing voor elkaar. 

Neem nu vrijblijvend contact op

Neem geheel vrijblijvend en kosteloos contact met ons op, we helpen je graag verder.

Chat openen
1
Kunnen we je helpen?
Het Scheidingsplatform
Hallo,
Welkom bij Het Scheidingsplatform. We helpen je graag vrijblijvend en kosteloos verder met jouw vragen.