Een scheiding kan een heftige en emotionele periode zijn, waarin er veel geregeld moet worden.
Een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen is:
- kan ik na mijn scheiding nog in mijn huis blijven wonen?
- En waar gaat mijn (ex-)partner heen?
Het verdelen van de woning en de hypotheek kan een ingewikkelde kwestie zijn. In deze blog bespreken we de drie meest voorkomende manieren om de woning en hypotheek te verdelen bij een scheiding, en waarom het inschakelen van een expert verstandig is.
Jij blijft in het huis wonen en koopt de ander uit
Een van de meest voorkomende manieren om de woning en hypotheek te verdelen bij een scheiding is dat een van jullie in het huis blijft wonen en de ander uitkoopt. Dit betekent dat jij bijvoorbeeld de hypotheek en andere woonlasten op je neemt en de helft van de waarde van het huis aan je (ex-)partner betaalt. Het is belangrijk om te weten tijdens het scheidingsproces of je de hypotheeklasten na de scheiding nog kan voldoen en of je de hypotheek kan overnemen. Vaak wordt er gekeken naar je maandlast. Dit is natuurlijk belangrijk, maar wat je van je inkomen overhoudt om van te leven is wellicht nog belangrijker. Beide wordt door de scheidingsadviseur in samenwerking met een financieel expert scheiding berekend en aan je voorgelegd. Uiteindelijk krijg je tot in detail inzicht in je besteedbaar inkomen na scheiding en kan je je keuzes gefundeerd maken.
Jullie verkopen het huis en delen de winst of schuld
Een andere optie is om het huis te verkopen en de winst of schuld te delen. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn als het huis in waarde is gestegen sinds de aankoop, maar het kan ook betekenen dat je beiden met een restschuld blijft zitten. Het is belangrijk om samen goede afspraken te maken over de verdeling van de opbrengst of schuld, en te bedenken waar je beiden na de verkoop wilt gaan wonen. Ook hier helpt de scheidingsadviseur bij het in beeld brengen van de nieuwe situaties en wat voor consequenties bepaalde keuzes hebben tijdens de scheiding, maar ook na de scheiding. Inzicht in je portemonnee is van levensbelang.
Jullie verdelen de woning nog niet (Onverdeeld laten)
Een derde optie is om de woning nog niet te verdelen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als jullie kinderen hebben en willen dat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. In dat geval kunnen jullie afspreken dat jij in het huis blijft wonen totdat jullie kinderen volwassen zijn, waarna het huis alsnog verkocht wordt en de opbrengst verdeeld wordt.
In alle gevallen is het verstandig om hulp van een scheidingsadviseur in te schakelen. De scheidingsadviseur werkt samen met een financieel expert scheiding om het maximale uit jullie situatie te kunnen halen. Zij helpen je om de financiële gevolgen van de scheiding in kaart te brengen en kunnen je helpen om goede afspraken te maken over de verdeling van de woning en hypotheek.
Kortom, het verdelen van de woning en hypotheek bij een scheiding is geen eenvoudige kwestie. Het is belangrijk om goede afspraken te maken en je goed te laten informeren over de mogelijkheden. Schakel daarom altijd een scheidingsadviseur in die kennis van zaken heeft en jullie kan adviseren over de beste opties voor jullie situatie. Zo kunnen jullie hopelijk snel weer een nieuwe start maken.